SKÖTSELRÅD

Ge kärlek till dina möbler så kommer de hålla genom generationer

Att ta hand om sina möbler är som att ge kärlek till sina vänner.  Alla är vi olika och kräver olika typer av omvårdnad.
Dina möbler är bruksföremål och efter användning kommer mer eller mindre slitage att uppstå. Därför är det viktigt att sköta om sina produkter så det håller sig fina. Om du är osäker på vad du ska använda, hör av dig till butiken så hjälper vi dig på bästa sätt.

 

Textilmöbler
Möbler klädda i textil finns i många olika material.
Det är därför viktigt att du tar hand om din möbel på rätt sätt.

Sitsar och kuddar fyllda med dun kräver lite mer underhåll än syntetdynor, men tar man hand om dem kommer de se bra ut och vara bekväma i många år. För att behålla form och utseende på dessa möbler krävs att man regelbundet puffar upp och skakar dynorna lätt för att fördela ut fjädrarna och fyllningen i dynan.

Dammsug möbeln regelbundet med ett mjukt möbelmunstycke. Damm och fibrer från andra textilier såsom plädar och prydnadskuddar kan ge upphov till noppor på möbeln. 

För att möbeln skall hålla sig fin länge och göra den tåligare mot fläckar och smuts, är det viktigt att impregnera möbeln med en textilimpregnering.

Om inget annat anges på överdragen, rekommenderas kemtvätt på alla textiler.
Vi rekommenderar användning av Textile clean & protect. Förpackningen innehåller produkter för regelbunden skötsel och vård av textilier. Textile cleaner är ett vattenbaserat skumrengöringsmedel som lämpar sig till de flesta textilmaterial.

En ljus soffa med en stor och bred schäslong.

Lädermöbler
Det finns i  huvudsakligen tre olika typer av läder som används till möbler – täckfärgat, semianilin, och anilin.

För att lädret ska behålla färg och funktion är det viktigt att man vårdar det. Dammsug möbeln med mjuk borste. Fläckar skall torkas bort omedelbart innan de dras in i lädret. Använd aldrig starka rengöringsmedel utan använd en mjuk trasa med ljummet vatten eller ett rengöringsmedel avsett för läder. På små repor och skav kan man försöka gnugga med ett rent finger.

Utsätt aldrig lädret för starkt solljus och placera inte möbeln nära en värmekälla.

Vi rekommenderar användning av Leather clean & protect. Förpackningen innehåller produkter för regelbunden skötsel och vård av läder (ej mocka/nubuck/bycast). Soft Cleaner är en mild och skonsam rengöringsvätska för läder.

Oljat trä
Trä är ett fint och naturligt material som bara blir vackrare med tiden, förutsatt att det sköts rätt. Genom att ta hand om din möbel på rätt sätt och med rätt produkter kan du vara säker på att din möbler håller länge.

För oljade produkter rekommenderar vi att du behandlar dina möbler med en naturlig träolja vid mottagandet, eftersom förpackningen under leveransprocessen kan ha absorberat en del av oljan från din produkt.
DAGLIG VÅRD
För att hålla dina möbler rena och fria från märken eller fläckar, se till att vätskor eller fett torkas omedelbart av ytan. För att rengöra möblerna, använd en lätt fuktad och urvriden trasa följt av en torr trasa för att säkerställa att träet inte suger upp fukt.
FÖRLÄNGD VÅRD (1-3 GANGER ÅRLIGT)
Vi rekommenderar att oljade och lackade möbler behandlas med en skötselprodukt minst två gånger om året. Beroende på förhållanden som värme, luftfuktighet, solljus etc. kan möblerna behöver fler eller färre behandlingar. Tänk också på att behandla undersidan av träet så att det behandlas enhetlig då ena sidan inte får vara torr medan den andra behandlas eftersom detta kan orsaka rörelser och sprickor i träet.

Färgprover på olika trämaterial.

Marmor och stenbord
Marmor och bluestone är naturliga kalkstenar, som är mjukare och mer porösa, än t.ex. granit och kräver därför lite mer försiktighet. Det kan förkomma små håligheter i stenen, vilka är helt normala för äkta natursten och är en del av stenens karaktär. Varje sten är helt unik och ingen sten är den andra lik. De poleras från fabrik och har en mjuk och glansig yta. Ådringar och strimmor kan variera mycket tack vare brytningen från olika stenblock. Därför kan det skilja mycket i mönster och färger mellan två stenar.

Lämnas vätskor på ytan kommer stenen att suga åt sig dessa och det finns risk för fläckar. Använd underlägg till glas och koppar, då många drycker såsom kaffe, juice, alkohol mm kan ge permanenta fläckar. Torka genast upp spill och använd en ren trasa fuktad vid rengöring. Vanlig såpa är det bästa rengöringsmedlet, då såpan även återfettar stenen. Använd aldrig vanliga rengöringsmedel eftersom de kan innehålla citronsyra, vilket kan skada stenen.

Ett mörkt soffbord med stenskiva och svart stålställning.